2009-10-24

Förändra för ett mer jämlikt Strängnäs

Dag Bremberg har på sin blogg skrivit om att tonårstjejer glöms bort. Dag skriver:

De trivs inte i skolan, i samma grad som pojkarna eller gymnasielever eller vuxna på sina arbeten.
Ungefär en av tre högstadieflickor svarar att de inte trivs med skolan. Värst är det i år 9 då betygshetsen är en realitet.
Var tredje äter inte skolllunch och drygt 12 procent röker. Dagligen. Trots att det faktiskt är olagligt att köpa cigaretter!
Även när det gäller våld avviker Strängnäsflickorna negativt. Bara 60 procent av dem känner sig trygga på kvällen i sitt eget bostadsområde. Mer än var trejde har utsatts för fysiskt våld av en "jämnårig".

Är detta okej? Eller är det ett politiskt ansvar att göra något innan det blir ännu värre?

Mitt svar är: NEJ det är inte okej! Och JA vi som politiker kan göra massor. Jag vill peka på några saker.

I vår kommun är det i huvudsak pojkar som får uppmärksamheten. Nu senast i debatten om Larslunda här i Strängnäs där Jens Persson vill investera pengar på Vasavallen istället för att hålla fast vid en satsning på jämlika sporter så som basket, handboll, volleyboll eller mer tjejdominerade sporter som gymnastik. Margit skriver om detta här.
I en kommun präglad av manliga strukturer och förhållningssätt (läs militären och kyrkan), måste vi stärka tjejers självkänsla. Det är viktigt för ett jämlikt samhälle.
Skapandet av Augusta Widebäcks park är ett sätt att uppmärksamma kvinnor som satt sin prägel på Strängnäs. Det finns fler och alla dessa måste det sättas ljus på. Här kan vi ta hjälp av ungdomarna och deras kreativitet. I kulturnämnden i början av november kommer namngivningen av Den nya skolan som den preliminärt heter att tas upp. Här har ungdomsrådet föreslagit Kristina-skolan som en pendang till Thomas-gymnasiet. Övriga instanser har förordat Paulinska skolan av kostnads- och av historiska skäl. Men återigen befäster man strukturer istället för att befrämja nya.
Min inställning är att vill man förändra så förändrar man. Vill man inte göra man inget. Och det är det alla remissinstanser har signalerat. Ingen förändring!
Kristina har inget med Strängnäs (vi har dock Drottning Kristinas trädgårdar) att göra men väl med Gustav Vasa, som hade två fruar med namnet Kristina. Vasaskolan ligger bredvid Den nya skolan och då bör Kristina-gymnasietskolan ligga jämte menar ungdomsrådet. Dessutom är drottning Kristina en historisk personlighet, väl i samklang med Strängnäs historiska profil, en kvinna med stark drivkraft och en mystik som jag tror många tjejer kan identifiera sig med. Jag tycker att ungdomsrådets motivering är både intressant och fyndig och värd att ta på allvar. Deras förslag är ett önskemål om förändring. Den gör vuxenvärlden klokast i att hörsamma.
Det finns fler områden där vi kan stärka unga tjejer och här måste det finnas en vision och en gemensam agenda. Men politik som enbart handlar om ekonomiska argument är enkönad och alltid manlig. En sådan står den rådande majoriteten för. Det är dags att förändra detta.

Rättelse: Jag har felaktigt påstått att Den nya skolan är ett gymnasium. Det är det förstås inte utan ett högstadium. Ber om ursäkt för detta.

3 kommentarer:

Margit Urtegård sa...

Hej Patrick.

Du har skrivit en mycket klok och läsvärd text. Jag noterade särskilt detta: "Det finns fler områden där vi kan stärka unga tjejer och här måste det finnas en vision och en gemensam agenda. Men politik som enbart handlar om ekonomiska argument är enkönad och alltid manlig. En sådan står den rådande majoriteten för. Det är dags att förändra detta."

Låt oss hoppas att politikerna lyssnar på ungdomsrådet när det gäller nytt namn till deras skola och låt oss hoppas att Larslundaprojektet kan bli av.

Trevlig lördag.

Vennlig hilsen
Margit

Patrick aka Bee sa...

Tack Margit för din kommentar!

Jag har idag suttit och hejat på över bortåt 400 sörmländska tjejer i Södertälje när de tävlat i truppgymnastik. Strängnäs GF, som håller god klass och som tävlar på RM-nivå i den äldsta kategorin, tog ett guld och ett silver vid tävlingarna. Dessa unga strängnäslag, leds av väldigt unga tjejer som är mellan 13 till 20 år.
Strängnäs GF är en av dessa mer eller mindre anonyma föreningar som sedan länge kämpar för bättre träningsförutsättningar för sina ungdomar. Ännu har ingen uppmärksammat föreningens behov av ändamålsenliga träningsanläggning, än färre vet att föreningen är framgångsrik på ungdomssidan.

Att rusta upp en ishall där hockeyklubban prioriteras före ren skridskoåkning vid allmänhetens åkning, som är ett par timmar i veckan, går dock alldeles utmärkt. Men att se till att driftiga tjejer får förutsättningar att nå eliten, det går inte.

Det är dessa missförhållanden som vi inte får blunda för.

Dag Bremberg sa...

Bra, Patrick! Vi måste vidga perspektiven.
Kristinaskolan är ju f ö ett kanonbra namn!