2010-02-15

Fel kur Björn Lind!

Björn Lind vill bolagisera näringslivsfågorna. Det framgår det av en artikel i Strengnäs Tidning. Lind pekar på att Strängnäs har goda förutsättningar: bra kommunikationer, nära till Stockholm, gott om fastigheter osv. men att arbetet inom förvaltningen med de här frågorna inte fungerar ändamålsenligt. Björn Lind menar att bolagisering är bästa sättet att sköta näringslivsfrågorna.
Det är inte formen det är fel på Björn Lind, det är ambitionen och viljan!
Hittills har väldigt lite talats om just näringslivets roll i det framtida Strängnäs. Att bolagisera strategiskt viktiga frågor är ännu ett sätt att minska insynen och tulla på de demokratiska principerna, ännu ett sätt att gynna de som redan idag gynnas.
Vi behöver mer samverkan mellan kommuner, regioner och med företag. Men bolag utan vinstsyfte är en struktur som försöker gå runt demokratin. Sånt har vi tillräckligt av i kommunen som det är. Näringslivsfrågorna är av yttersta vikt för kommunens ekonomi, och det är bra att Lind har sjukdomsinsikt. Men kuren är dessvärre fel!

4 kommentarer:

Mats Werner sa...

Delar helt Din uppfattning, Patrick!

Dag Bremberg sa...

Alldeles rätt, Patrick, som jag ser det.
När det inte fungerar bra med en kommunal verksamhet kan det vara frestande att göra ett bolag av den (för att vissa har ryggradsreflexen att bolag alltid är bättre än verksamhet som styrs av folkvalda). Risken är dock uppenbar att det blir högre kostnader för en VD med stab som ska resa runt och konferera.
Det har också uttryckts av Christer Ö att ett sådant bolag skulle hålla i alla kontakter m företag och fungera som en "lots" in i kommunhuset. En gräddfil, alltså.
Det är definitivt i strid med de svenska principerna om rättssäker myndihgetsutövning.

Patrick aka Bee sa...

Det är feltänkt rätt igenom. Jag föstår ambitionen att göra något åt företagsklimatet kunde vara bättre.
Men vad är det som säger att det blir bättre med en "gräddfil" som du mycket riktigt pekar på. Ingenting. Vi får mer av vänskapskorruption och kostnader som vi inte har någon kontroll över.
Vi har duktiga tjänstemän och borde kunde rekrytera flera som kan driva näringslivsfrågorna på ett proaktivt och kompetent sätt. För de frågorna är viktiga. Speciellt om vi vill satsa oss ur vår ekonomiska tvångströja. Men det bör göras i politiskt samförstånd i samverkan med näringsliv, högskola m m och inte av en herrklubb.

Stefan Holm sa...

Kan viljan att bilda kommunalt bolag ha något att göra med Regeringens förslag att slopa LOU för handel mellan de egna bolagen?