2010-03-29

Debatten om framtiden

Kommunfullmäktige höll på måndagen allmän debatt om framtiden. Många bra saker blev sagda och mycket att av det som sades kan jag skriva under på, men det jag saknar är de riktigt långa visionerna. De som sträcker sig långt in i framtiden. Strängnäs kommer att vara en annan kommun om 13 år alltså 2023 till tidpunkten för 500-års jubileet. Det perspektivet och ännu längre hade Dag Bremberg.
Moderaternas Christer Alvin berättade om en saga om hur kulturen kan bli en hävstång för kommunen. Den drog ner stora applåder med all rätta. Sossarnas Leif Hård ansåg att moderaterna är bra på att berätta sagor. En lättköpt poäng av någon som står för en pessimistisk syn på framtiden. Han vill som i Eskilstuna införa gratis kollektivtrafik för vissa grupper för att stimulera resandet med kollektivtrafik. Det är inte en hållbar väg. Det vet man i Eskilstuna. Det kostar mer än det smakar.

7 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Tack, Patrick! Jag höll inget riktigt visionärt tal den här gången, för det kändes inte helt meningsfullt. Den gången då vi skulle ha visionsdebatt var det väldigt tyst...
Bara ett parti hade ett eget förslagm gissa vilket... (fast vänstern hade faktiskt ett förslag också, men det var inte riktigt applicerbart.)

Mats Werner sa...

Hej Patrick!
Det var kul att få träffa Dig. Nu ska jag låta som den väldigt erfarne lokalpolitiker i Strängnäs som jag är.
Det låter väldigt bra att prata om visioner och långtidsplaner, men sanningen är att politik saknar uthållighet och konsekvens (en av mina käpphästar). Det ligger i sakens natur. Kjell-Olof Feldt myntade en gång uttrycket kvartalsekonomi. För vår del gäller mandatperiodpolitik.
Hur mycket vi än planerar för framtiden så säger sig den tillträdande nya majoriteten ha rätt att fatta sina beslut.
De gånger vi kommer till beslut om mer långsiktiga saker, som t.ex. Vision 2020 som togs förra mandatperioden. Man tycker kanske att denna vision som var resultatet av ett mastodontarbete med massor med kommuninvånare av alla slag involverade skulle ha en bärkraft över åtminstone två mandatperioder. Men icke - ny vison har nu antagits av den nya tuttifruttikartellen!
När man har upplevt detta tillräckligt många gånger - och jag har dessutom varit borta från politiken ett tiotal år och kommit tillbaka men nya friska ansatser men finner exakt samma mentalitet.
Då är det inte utan att man tröttnar på talet om långsiktighet som aldrig ens är värd printerfärgen på papperet den ev. skrivs ut på.
En annan av mina små elakheter blir då att föreslå att vi alla kommuninvånare samlas en gång i månaden på Västervikstorget med omgivningar och så röstar vi genom handuppräckning om vad kommunens tjänstemän ska göra under den kommande månaden. För det är den maxgräns som finns för politikens livslängd.
Sorry om det låter pessimistiskt!

Patrick Baltatzis sa...

Mats,

Det låter som de gamla kejsarna som ville sätta sin prägel under sin tid på tronen. Liksom varje ny vd vill. Suck.
Vi lever i självförverkligandets tidevarv och kanske är det få som förmår tagga ner sitt ego, förvalta och utveckla de som redan finns. Ofta handlar gott ledarskap om just detta: att se goda intentioner hos andra och fullfölja dem. Vi har för lite idéhistoriska perspektiv kan jag tycka och för mycket av just kvartalstänk i politiken. Just därför är visioner viktiga och att hela tiden matcha vår realpolitik mot den. Leder våra beslut mot visionen?
Det var hur som väldigt trevligt att höra dig i talarstolen igår. Det tog (halvgrek som jag är :-)).

Tack!

P.

Patrick Baltatzis sa...

Dag,

Jag förstår din resignation(?) och jag vill minnas att det inte finns någon egentlig höjd på visionsdebatter på lokal nivå. Och jag kan nästan förstå det, men i Strängnäs borde det vara läge för ett större svep, bort från smågruff, rondelltjafs och katthem, och till de viktiga frågorna. Hur ser framtidens kommun ut i ett postmodernt samhälle? Ja, Strängnäs är inte postmodernt än, men snart med ett nettoinflöde så stort som vårt. Vad kommer att skapa värde för de som väljer att bosätta sig här? Vilken roll har kulturen i ett framtida Strängnäs, med separationsångest från sin historia och våndor över utveckling och tillväxt? Var finner vi politiska beröringspunkter, hur skapar vi kontinuitet som Mats är inne på, och hur övertar vi kritiskt vårt kulturarv och gör det giltigt och användbart för nya generationer Strängnäsbor. Ja, frågorna är många och intressanta. Det är det här samtalet som kloka politiker borde adressera så fort det ges tillfälle.
Dag, jag tycker att du skötte dig bra! Kör hårt!

Christer Alvin sa...

Patrick, skönt att se en meningsfrände om vikten av lyfta fram kulturfrågorna i kommunen. Jag tycker att vi, trots dålig ekonomi, har alla möjligheter att utveckla kulturen i kommunen. Det finns ett stort intresse och engagemang hos kommunmedborgare och föreningar. Vi har också engagerad personal på Multeum. Se bara på deras initiativ med Kultur 2010 som är den 8:e maj. Med små medel har de skapat något stort. Nog skulle vi väl kunna skapa ett kuturcentrum på Visholmen om alla goda krafter samverkar. Kanske min saga kan bli sann framöver.

Patrick Baltatzis sa...

Christer,


Jo, jag vet att vi har bra förutsättningar. Jag sitter ju i kulturnämnden... varför sitter inte du där???

Kulturen kan verkligen bli en hävstång för kommunen. Låt oss prata om vad vi kan göra för att få verkningsgrad på den förhållandevis lilla budgeten vi har.

P.

christer alvin sa...

Kanske det blir kulturnämnden efter valet. Det är viktiga frågor och det behövs eldsjälar och kreativt nytänkande för att komma in på nya banor. Jag tycker att vi har dessa personer i kommunen men de är tyvärr alldeles för få i politiken.