2010-03-18

Entreprenörskap ett måste inom skolan

Är nyss hemkommen från Campus där Sörmlands UF-mässa hållits. UF betyder Ung Företagsamhet och är ett koncept som finns på skolor runt om i landet för att stärka barn och ungdomars kunskaper om entreprenörskap.

800 elever presenterade sina företag och tävlade i åtta olika kategorierier. Bästa UF-företag blev Europaskolans Asher UF som löser problemet med aska i eldstäder. Europaskolan satsar på UF-verksamhet på skoltid och läraren Robert Berg gör ett gediget jobb under parollen Välkommen till verkligheten. Han lyckas utomordentligt och blev i fjol utsedd till årets UF-lärare i Sörmland. Kudos Robert!

Ur ett kommunalt perspektiv var UF-mässa däremot en klen tillställning. Thomasgymnasiet fanns inte representerat i något avseende trots att mässan hölls på Campus.
Strängnäspartiet kommer att motionera om att UF ska finnas i grundskolan och vara ett obligatoriskt moment på gymnasienivå. Om inte förr så hösten 2011 kommer gymnasiereformen som införs att se till så att entreprenörskap blir del av program. Inte en dag för sent.

Rättelse:

Det är mänskligt att fela och jag har dragit en förhastad slutsats. Tydligen var Thomasgymnasiet representerat och jag ber om ursäkt för att jag inte noterat detta.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Thomasgymnasiet var visst med på UF-mässan! Ni politker borde väl ändå försöka hålla er till ett visst mått av sanning? Hur tror du att vi ska få förtroende för er när ni så tydligt vrider på sanningen. I detta fallet kastas det återigen skit på den kommunala utbildningen för att kunna framhålla det privata. Men tack för att du på detta sätt så tydligt visar på vad ert parti står för.

Stefan Holm sa...

Mycket intressant Patrick och ett bra intiativ att få UF med tidigt även inom de kommunala skolorna.

På Mdh satsas det ju en hel del på ungt företagande. Borde inte UF kunna finnas med på den årliga Selanderdagen där det talas mycket om ungt företagande, även om det i detta fallet rör sig om äldre ungdomar. För en 3-4 år när sen var det en debatt där om bristen på entrepenörskap i Sverige. Jag tycker att det skulle vara en god idé att få med UF i det sammanhanget. Ett bra klimat för entreprenörsskap måste ju grundas tidigt.

En kommunal satsning på UF borde ju ha en direkt koppling till universitet och högskola och den naturliga kopplingen borde ju då vara till Mdh.

Patrick aka Bee sa...

Jag ber om ursäkt för att jag inte noterade att Thomas faktiskt var med. Jag noterade dem inte i prislistan, däremot.

Om nu rätt ska vara rätt så borde du veta att Strängnäspartiet, kanske mer än något annat parti, jobbar för att den kommunala skolan ska leva och vara konkurrenskraftig...

MVH

P.

Stefan Holm sa...

Att Thomasgymnasiet inte fanns med i prislistan tyder ju ändå på att det behöver satsas mer på den kommunala skolan. Vilket vi, som Patrick säger, inom Strängnäspartiet jobbar hårt för.

Det är inte frågan om att framhålla den privata skolan utan att lyfta fram de problem som finns inom den kommunala skolan. För att därmed göra den till den fantastiska skola vi alla vill ha. Det kan ju givetvis även innebära att vi sneglar på den privata skolan för att hitta möjligheter till förbättring inom kommunala skolan.

Men det betyder absolut inte att vi därmed kastar skit på den kommunala utbildningen för att framhålla det privata, utan endast att vi pekar på de möjligheter som finns till förbättring.

Anonym, läs gärna mina egna tankar om skolan inom kommunen:

http://blogg.aftonbladet.se/stefanssonderingar/2010/03/forskolan-en-skapande-och-larande-miljo--eller-en-produktionsenhet

http://blogg.aftonbladet.se/stefanssonderingar/2010/03/missforstadda-barn-sedd-ur-ett-barns-perspektiv