2009-05-26

Transparens borgar för kvalitet i kommunarbetet

Kvalitet var på tapeten i gårdagens KF. Bland annat när det gällde införadet av barnchecklista i det kommunala arbetet. Men kvalitet var endast en kort stund i rampljuset, för när den politiska prestigen tog över så försvann kvaliteten. Inte återvände den heller, vilket jag tyckte var synd.
Kvalitet kräver är ett systematiskt, rutinmässigt arbete, som säkerställer att vissa värden uppnås. Vi vet att det fungerar, det ÄR nödvändigt och bör därför tas på allvar.
Hur skulle vi reagera om exempelvis en pilot satte sig ner vid spakarna, utan att kolla sina checklistor för att säkerställa att planets delsystem fungerade, rullade ut på taxibanan för att släppa loss kraften i motorerna? Skulle vi inte bli livrädda? Givetvis säkerställs en säker och trygg flygning genom noggrann kontroll med hjälp av ...just det, checklistor.
Checklistor är verktyg som fungerar. Men det krävs mer än så för att uppnå kvalitet.
Låt mig ta exemplet med flygplanet igen. När vi stiger på ett flygplan ser vi oftast vad piloterna håller på med, dörren står öppen och det bidrar till att vi förstår att det piloterna sköter sig och sitt ansvar. Vi förstår vad piloterna sysslar med. Vi checkar av att de i sin tur checkar av sina listor. Sedan kan vi sätta oss ner och känna oss trygga. Den öppna dörren skapar transparens och transparensen är viktig. Vi ser vad de som rattar vår omedelbara framtid håller på med och känner oss trygga och delaktiga.
Hur är det ställt med tansparensen i det kommunala arbetet? Här tycker jag att det finns en del att önska. Ett exempel: När jag skulle skriva mitt förra blogginlägg om Kultur 10 ville jag veta namnet på kulturnämndens ordförande. Jag medger att jag inte visste det innan jag skrev mitt inlägg. Men när jag sökte på kommunens hemsida fann jag följande sida över kommunens nämndeorganisation:Tom.
Jag vet alltså inte vilka människor som sitter i vilka nämnder och jag vet inte vem jag ska kontakta om jag vill påverka politikerna. Det är på gränsen till nonchalant. Med dagens tekniska hjälpmedel borde vi ställa oss frågor som hur ska följa den kommunala beslutsprocessen i realtid och inte varför hemsidor, som borde vara sprängfyllda med information, gapar tomma. Politikerna borde vara upprörda, medborgarna arga. Transparensen är obefintlig när inte ens politiker på expertpositioner är deklarerade. Vad skapar det?

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://www.strangnas.se/troint/detail_namndstyrelse.asp?namnd=KN

Vad är ditt problem ?

Mr Been

Patrick aka Bee sa...

Hej,

Tack för länken, men jag hade faktiskt förväntat mig att sidan med nämnder och styrelser faktiskt fanns direktlänkar och inte ännu ett nytt gränssnitt...det gör det hela svårare för besökaren. Dålig transperens i min mening, men jag förstår att du har avvikande mening.

MVH

P.