2011-03-24

Därför blir jag vilde

Kanske är jag för snabb med att dödförklara partipolitiken och kanske har mina gamla partikamrater i Strängnäspartiet rätt, att mandatet som ersättare i Strängnäs kommunfullmäktige tillhör partiet. Men jag är övertygad om att den lokala partipolitiken som den ser ut idag är förlegad.
Jag tror personligen på personvalssystemet och jag tror att det krävs ännu fler oberoende personvalda i fullmäktige. Det är i själva verket en nödvändig utveckling för att det politiska systemet ska återfå förtroendet och det förvånar mig att det är så få som ser den möjligheten.
I valet 2010 drev jag en veckas personvalskampanj och hade dess varit aktiv i kulturnämnden och opinionsbildat vid flertalet tillfällen i debattartiklar, i offentliga debatter och på min blogg. Alla kostnader för min kampanj ( ca.2500 kronor) stod jag själv för. Mitt arbete gav mig 36 röster. Det är fler röster än många av de ledamöter som sitter i fullmäktige idag fick.
Hälften av landets kommuner leds av oheliga allianser. Strängnäs är inget undantag och då kan man undra om inte väljarna blir mer förvirrade av förvillande partibeteckningar, som i realiteten inte betyder något, än att personer själva formulerar sina politiska intentioner och går till val på dem. Personvalssystemet främjar den medborgardialog som efterlyses av så många, men som så få lyckas åstadkomma.
Mitt gamla parti Strängnäspartiet är det närmaste ett personvalsparti man kan komma. Det var bland annat därför jag valde att engagera mig i partiet, men att utvecklingen i partiet där laget går före individen anser jag vara olycklig. Det fråntar partiet dess viktigaste kvalitet och existensberättigande: att det i brist på traditionell ideologisk ryggrad vilar på enskilda personers genuina engagemang för hela Strängnäs kommuns väl och ve.
Att utmana det nuvarande systemet i riktning mot ett personvalsystem anser jag vara min plikt. Däremot tror jag inte att det är lätt. Jag föreställer mig att det är svårt att utmana politisk praxis på det här sättet. I den lokala politiken är det troligtvis ännu svårare att vara politisk vilde och speciellt i en liten kommun som Strängnäs. Nu har Hélène Brodin Rheindorf och Margit Urtegård, två politiker som jag respekterar och beundrar för deras ärlighet och mod banat vägen. Därför känns det både tryggt och spännande att på allvar driva viktiga politiska frågor och perspektiv utan klubbjacka.
De frågor jag gick till val på 2010 är de som kommer att gälla framöver för mitt agerande i fullmäktige. Har du synpunkter på min agenda hör du av dig. Det räknar jag med.
Välkommen till vildmarken!

4 kommentarer:

Dag Bremberg sa...

Intressant och välformulerat! Jag kan dela din uppfattning att det gamla partisystemet till stor del är för stelt, för att inte säga förlegat.
Personkryssen bör få större betydelse i framtiden. Dock anser jag att vi är valda inom det valsystem som gäller, så det är inte helt lätt att hävda att man är fri från det parti vars valsedel väljarna tagit.
Men ibland uppstår särskilda situationer som kräver sina vägval och då får man göra det bästa för att hitta framåt. Vi ses på barrikaderna!

Anonym sa...

En plats i fullmäktige är personlig eller så personlig den kan bli i ett representativt system som vårt. Använd den och använd den väl till att utveckla Strängnäs och Strängnäs politik. Får jag dock be om en önskan att du och andra inser det faktum att platsen blev möjlig genom att många valde strängnäspartiet i första hand. Jag önskar dig lycka till och hoppas att du vid tillfälle med glädje inbjuder mig till ett samtal över en fika på Rogge.
:-) Håkan Bertilsson

Patrick Baltatzis sa...

Tack Dag, orsaken till att det blivit som det blivit är komplex och inte så enkelt som många vill få det till. Jag har vänt och vridit mitt på frågan många gånger innan jag kom fram till mitt beslut och ställningstagande.
Vi ses!

Patrick Baltatzis sa...

Håkan,
Tack för ditt inlägg och ja, jag har Strängnäspartiet delvis att tacka för att jag sitter där jag sitter - som ersättare i fullmäktige.
Hur jag kommer att agera politiskt i fullmäktige kommer inte skilja sig så mycket från hur jag agerade i Strängnäspartiet. Det tror jag att du vet och jag tar gärna både ett och flera samtal med dig om hur man kan påverka Strängnäspolitiken.
Vi ses!